Zdravě s lískovými ořechy

O tom, že jsou obecně všechny ořechy zdravé, ví snad každý. Obsahují spoustu minerálů, vitamínů a kvalitních rostlinných tuků. Jejich užití do receptů, ale z takto vytvořených jídel neudělá zdravé jídlo samo o sobě. Je třeba zapomenout na přemíru cukrů a jiných sacharidů a nahradit je zdravějšími alternativami. Nevíte jak na to? Zkuste se inspirovat některým z níže uvedených receptů.

lískové oříšky

Mnozí z nás jistě slyšeli a také ochutnali sladký čokoládový krém Nutella. Ten se ale se zdravou stravou moc nesetkal. Existuje ale jeho zdravější verze, kterou si můžete připravit doma úplně sami. A nebudete potřebovat tuny cukru a palmového tuku. Postup není nijak složitý. Nejprve v troubě upečete lískové oříšky (cca 10 minut), které následně zabalené v utěrce promnete a zbavíte je tak slupek. Ještě teplé ořechy dáte do mixéru a rozmixujete je, skončíte teprve, až budete mít konzistenci krému. Přidáte kvalitní holandské kakao, med, sůl, mandlové mléko a kokosový olej, opět mixujeme do hladka. Nakonec krém přendáme do uzavíratelné skleněné nádoby a po dobu maximálně měsíc skladujeme v ledničce a mlsáme.

lískové oříšky1

Zkusili jste kuskus na sladko? Je výborný a velmi jednoduchý na přípravu. Kuskus zalijete vodou a necháte přikrytý pod pokličkou stát do změknutí. V mezičase zalijete vroucí vodou také sušené meruňky a rozinky, po deseti minutách nabobtnají. Můžete je pak nakrájet na kousky nebo klidně nechat vcelku, záleží čistě na vás. Poté smíchejte sójovou smetanu s agávovým sirupem, vlijte do kuskusu smíchaného s namočeným ovoce, lískovými ořechy, kokosem a skořicí.

Připravit můžete také tradiční ořechovou bábovku, opět na trochu zdravější způsob. Hladkou mouku prosejte a smíchejte s kypřícím práškem a jedlou sodou, přidejte mleté lískové ořechy. V druhé misce vyšlehejte vejce s cukrem a olejem, přidejte též vanilkový extrakt a marmeládu. Obě směsi spojíme a zalijeme mlékem, dobře promícháme a vlijeme do vymazané bábovkové formy. Nezbývá než upéct.